MyOTHERSIDE

Címkék

Utolsó kommentek

  • Littlewood: Ez nagyon tetszik. El tudtam képzelni. (2012.12.19. 08:08) Ölelés
  • Tirgit: @tame the shrew: köszi! jó szemezgetést! (2011.04.17. 20:07) Én vagyok az...
  • tame the shrew: Ez a vers annyira szép, hogy az már fáj. (2011.04.13. 21:28) Én vagyok az...
  • tame the shrew: Huhhh, elállt a szavam ettől a verstől. Mi minden van ebben a négy sorban ! (2011.04.13. 21:27) -
  • tesz-vesz: a vége tetszik (2010.02.20. 19:04) Az első ember
  • Utolsó 20

HTML

Zebedeus

2008.06.15. 19:58 | Tirgit | 3 komment

Varga TiborZebedeus

 

            „Amikor onnan továbbment, látott két testvért: Jakabot, Zebedeus fiát, és testvérét, Jánost a hajóban Zebedeussal, az apjukkal, amint javították hálóikat. És őket is hívta. Azok pedig azonnal otthagyták a hajót és apjukat és követték őt.” Mt 4, 21 - 22

 

Térdelt a porban és nézett utánuk. Pár perce már hogy abbahagyta az ordítozást. Mellette a koszos tengerpart, a partra kiváncsiskodó hullámok. Ütemre csobogott a víz, mint a gondolatai. A földre rogyva felemelte kérges tenyerét és letörölte a patakzó könnyeit. Jelen pillanatban nem volt ember a Földön aki átérezhette volna a fájdalmát. Elvesztette őket. Elvesztette két fiát. Elvesztette két munkatársát. Elvesztette két barátját. Mi lesz így vele?

Mindig szűkösen éltek így hárman. Sára belehalt a harmadik gyermek világrahozatalába. Tej és megfelelő táplálék híján a csecsemő néhány nap múlva követte őt. Azóta hárman voltak egymásnak: Jakab, János és Ő, Zebedeus. Az apjuk. Kicsi koruktól kezdve kimentek vele a tengerhez, egyre többet segítettek neki és mostanra – Zebedeus felett is eljárt az idő – igazi munkaerővé, remek társsá váltak mindketten. Apjuk mostanában már csak történetekkel, az arany idők bölcsességeivel, és az apróbb feladatok körülményes, szakszerű végrehajtásával járult hozzá a mindennapi betevőhöz. Az egész napos halászat után a fiúk hordták a piacra az általuk kifogott friss, értékes halat. Óriási testi erő kellett ahhoz hogy a jószágból más jószág, vagy pénz váljék. Zebedeus öreg volt már, egyedül semmit sem ért...

A hullámok csak hordták a partra a szemetet, a döglött halat, a fájdalmat, a múltat. Még mindig folyt a könnye. Elvették tőle a fiait. Nem tudtak ellenállni a hitvány becsapásnak. Új távlatok, emberhalász... üres szavak. Nézte a tenger víztükrét és nem értette miért. Miért vele? Jól tudta hogy a fiúk nélkül elveszett. Pár hétig még bírná a kapott alamizsnával, aztán lassú halál lenne az osztályrésze. Senkinek nem kell egy foghíjas öregember...

Felállt és a parthoz sétált. Összeszedte a maradék erejét, eloldozta a csónakot, rálökte a vízre, majd ő maga is beugrott a habok közé. Nem gondolkozott, csak úszott, úszott. Úszott bele a horizontba.

Nem vették észre eltűnését.

Bár a tenger kicsit sósabb lett.

Címkék: novella gondolat varga tibi

A bejegyzés trackback címe:

https://myotherside.blog.hu/api/trackback/id/tr54521880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bata Gábor 2008.06.15. 21:50:41

Ez ügyes tetszik. Egy ilysemin már én is gondolkodtam...

sutyóka 2008.06.17. 14:03:48

Jó a befejezés. Sok esetben azonban kicsit túl "kimondós". pl. "... és Ő, Zebedeus. Az apjuk. " Mindenki tudja, hogy az apjuk (legalábbis aki olvasta már ezt a történetet.).

Egy másik észrevétel, az elején nagyon jó az a halmozás:

Elvesztette őket. Elvesztette két fiát. Elvesztette két munkatársát. Elvesztette két barátját.


ezek a rövid mondtatok feszültséget keltenek az emberben. Ezekből a mondatokból érezzük azt, hogy kilátástalan Zebedeus helyzete. Akkor sztem felesleges oda rakni egy ilyen jó "mondatköteg" után, hogy:

"mi lesz vele?"

ez sztem túl explicit. ne mondjuk ki, mi a szereplő problémája. érzékeltessük, mint pl.: előtte a halmozással.

Tirgit · http://myotherside.blog.hu/ 2008.06.17. 15:17:46

Köszi a kommentet! A többihez is írhatnál, ha esetleg nagyon tetszik vagy nagyon nem, vagy csak félig, én tök szívesen veszem a kritikát.
hali
süti beállítások módosítása